RoGIFT.RO (MAGAZIN DE CADOURI)

Casa Poporului

Casa Poporului este cea de-a doua constructie administrativa din lume ca suprafata, dupa Pentagon, de 64.800 kmp. A fost construita intre 1984 si 1989 pe locul unor manastiri, care au fost demolate, si al Dealului Uranus, care a fost nivelat. Lucrarile de proiectare au fost facute de o echipa de arhitecti condusa de Anca Petrescu. Ceausescu planuia sa faca pe langa uriasele spatii de birouri si spatii de locuit.
Casa Poporului are o forma dreptunghiulara, cu dimensiuni impunatoare: 270 m la fatada, 240 m pe lateral, o inaltime de 84 m si o adancime (sub 0 m) de 92 m.
Cladirea are 12 etaje, 4 niveluri subterane si un buncar nuclear (Ceausescu dorea sa faca si o linie secreta de metrou care sa fie legata de metroul bucurestean), 1.100 incaperi: birouri, sali de receptie, sali pentru manifestari stiintifice, culturale si social-politice.
Are doua galerii monumentale de 180 m lungime si 18 m inaltime. Cea mai mare sala este Sala Unirii, care are un imens tavan glisant prin care poate intra si un elicopter. Covorul din sala are 14 tone si a fost tesut chiar acolo cu masini facute special in acest scop.
Circa 3.500 tone de cristal au fost folosite pentru candelabre. Candelabrul cel mai mare este in sala mica a Parlamentului, cantareste 3 tone si foloseste 7.000 de becuri.
Cea mai mare parte a cladirii este nefolosita.
Adaposteste 440 de birouri, zeci de sali de conferinta, cele mai mari fiind cele intre 1.000 mp si 1.500 mp fiecare. Are doua sali cu peste 2.000 mp, doua sali de sedinta cu o capacitate de 1.200 de locuri si, respectiv, de 850 de locuri. Toate acestea au o suprafata de 265.000 mp.

In privinta volumului construit, Casa Poporului este pe locul trei in lume (2,55 milioane mc) dupa cladirea de la Cape Canaveral (in S.U.A., unde se monteaza rachete cosmice) si dupa Piramida lui Quetzalcoatl din Mexic.
In incercarea de a definitiva lucrarile la constructia faraonica a Casei Poporului, dupa moartea lui Ceausescu, s-au cheltuit sume uriase, insa nici pana in prezent cladirea nu este complet functionala.