Produse naturiste din aloie vera

crimeea



.1. MUNTII AI-PETRI - stanca sacra - Guzurf. Ai-Petri este regiunea de munti care separa partea sudica a Crimeei de cea centrala si care se intinde de la Guzurf pana la Portile Baidory. Desi nu sunt foarte inalti, muntii Crimeei sunt foarte spectaculosi, cu formatiunile lor zimtate si calcarul alb si stralucitor. Varfurile muntelui Roman Kosh sunt de fapt ramasitele unui recif de corali antic imens, format acum milioane de ani, cand regiunea se afla sub apa. Numele Ai-Petri provine din limba greaca si inseamna "Stanca Sacra". Muntii Ai-Petri sunt o atractie turistica faimoasa, un loc perfect pentru ski iarna si excursii pe muntevara.-
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
.2. VALEA FANTOMELOR - Muntii Demerdzhi. Cel mai frumos munte din Crimeea - Demerdzhi - este situat la est de Alushta. Pantele sunt acoperite de sculpturi naturale din piatra care amintesc de turnuri si coloane, apărute ca urmare a eroziunii vechi de secole. Natura a creat aici forme fantastice in piatra! Una dintre aceste sculpturi se numeste Profilul Ecaterinei. Alte roci au forma de piramide, obeliscuri, iar altele sunt de-a dreptul infricosatoare, de unde si numele de Vale a Fantomelor..
.|.3. PALATUL HANILOR TATARI - Bakhchisaray - capitala Hanatului Crimeei. Palatul este situat pe malul stang al raului Churuksu si ocupa o suprafata de 4 hectare. Palatul Han, aflat in orasul Bakhchisaray, a fost construit in 1532 de catre Sahib Giray I, ca resedinta principala a dinastiei Giray care o condus Hanatul Crimeei intre anii 1428-1783. Palatul este un adevarat oras in miniatura. Pana acum au mai ramas doua moschee, un cimitir cu doua mausolee, un harem, o poarta cu doua turnuri, bai si 14 fantani. Palatul, in afara faptului ca este singura piesa ramasa din arhitectura crimeana tatara, este un monument de o valoare universala.---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
.4. CASCADA UCHANG-SU (98 de metri) - 4 km de Yalta. Uchang-Su este cea mai frumoasa cascada din Crimeea, cu o cadere de apa inalta de 98 m. Zgomotul asurzitor al apei se aude pana departe, iar jeturile de apa dispar in ceata deasa formata in cadere. Grecii au numit-o Kremasto-Nero, turcii i-au zis Uchang-Su (apa zburatoare), iar rusii i-au zis Yalta, pur si simplu. De altfel, cascada se afla la 4 km de Yalta, aproape de izvoarele Raului Vodopadnaya, care isi are originea in ghetarii de pe crestele sudice ale Muntilor Ay-Petry si care se varsa in Marea Neagra in apropiere de Hotel Oreanda din Yalta.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
.5. PALATUL DE LA ALUPKA AL CONTELUI VORONTSOV - 16 km de Yalta. Palatul de la Alupka este cunoscut si ca palatul Vorontsov pentru localnici, fiind cel mai exotic "palat - gradina" de pe intreaga coasta a Crimeei, la aproape 16 km de Yalta. Este greu sa-ti imaginezi un monument arhitectural mai romantic decat palatul Alupka al contelui M. S. Vorontsov, fostul guvernator general al teritoriului Novorossiysk (Noua Rusie). Cel care a proiectat palatul a fost arhitectul engelz Edward Blore, acelasi arhitect care a conceput design-ul unor parti din palatul Buckingham, palatul St. James si multe alte cladiri importante din Anglia si Scotia. Edward Blore a conceput palatul Alupka fara ca macar sa viziteze locul. Palatul are un amestec neobisnuit de stiluri arhitecturale foarte diferite; fatada de nord a palatului este construita in stilul gotic englez, aflat in contrast cu fatada din partea sudica, construita in stilul marocan. Dinspre partea de vest, palatul seamana cu un castel european medieval. Acest design indraznet si neobisnuit si arhitectura originala (cum sunt leii sculptati din marmura situati pe treptele principale ale palatului) fac din Palatul Alupka un monument de neimitat. Un must see pentru oricine ajunge in Crimeea!
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
.6. PESTERA ROSIE - Alushta. Kizil-Koba este unul dintre cele mai pitoresti locuri din Crimeea. Localizata la poalele Muntelui Chatyr-Dag, în apropierea satului Perevalnoye, cu o suprafata de 63.544 metri patrati, Pestera Rosie este cea mai mare pestera dintre cele 300 ale Crimeei. Caverna calcaroasa este ornata cu stalactite, stalagmite, coralite si coloane stralucitoare. Un rau subteran, Su-Uchkhan, isi are cursul prin pestera. Pentru ca multe din salile pesterii sunt accesibile doar pe apa, turistii pot alege sa faca scufundari.
.7. CASTELUL CUIBUL RANDUNICII (1912) - Mishor. Un simbol arhitectural al Crimeei, Cuibul Randunicii este un castel decorativ amplasat pe coasta de sud a Crimeei, langa orasul Yalta. Construit in 1911-1912 de catre arhitectul Leonid Sherwood, castelul esste situat pe faleza Aurora, inalta de 40 de metri, cu privire asupra capului Ai-Todor. Privelistea oferita este majestuoasa. Inainte sa fie construit acest castel, pe locul lui se afla o casuta de lemn apartinand unui general rus, numita in mod romantic "Castelul Iubirii".
.8. BAZA DE SUBMARINE ATOMICE - DE LA BALAKLAVA. Un loc care rar se poate vizita in alta parte a lumii este fosta baza secreta de submarine a Uniunii Sovietice, care a fost activa pana in 1993. Baza a fost proiectata astfel incat sa fie indestructibila şi sa supravietuiasca unui razboi atomic. Aproape întreaga populaţie din Balaklava a lucrat la aceasta baza; rude sau prieteni ale locuitorilor nu puteau vizita oraşul Balaklava fara un motiv intemeiat. În anul 1996, ultimul submarin rusesc a parasit baza, care a fost deschisa publicului din intreaga lume.
.9. PALATUL LIVADIA - YALTA | Locul unde au impartit lumea Stalin, Churchill si Roosevelt in 1945. Palatul Livadia, una dintre cele mai marete monumente arhitecturale din Crimeea, cunoscut si ca Marele Palat sau Palatul Alb, este principala atractie pentru multi turisti. Palatul a fost infiintat ca resedinta de vara a ultimului tar rus Nicolae al II-lea. Dupa ce s-a intors din Italia, fiind fasciant de arhitectura renascentista a palatelor de acolo, Imparatul l-a angajat pe arhitectul N. Krasnos, cel mai la moda arhitect din aceea perioada, sa pregateasca planuri pentru un nou palat. Krasnov a creat palatul in stilul italian neo-renascentist, combinat cu elemente din diverse stiluri (gotic, arab si bizantin). Un eveniment important din perioada Celui de-al Doilea Razboi Mondial este strans legat de acest palat. In acest loc a avut loc celebra conferinta de le Yalta a Aliatilor: Stalin, W. Churchill si Franklin D. Roosevelt. Presedintele Roosevelt a stat aici pe intreaga perioada a conferintei.
10. FASCINANTA FORTAREATA GENOVEZA - de la Sudak. Imaginati-va pe de o parte Marea Neagra tulbure, plina de valuri, iar pe de alta parte orasul Sudak, dormind linistit in caldura inabusitoare a lunii iulie. Aceasta priveliste deosebita poate fi admirata din fortareata de deasupra orasului, construita de genovezi dupa ce trupele lor au capturat orasul de la hanii tatari in secolul 14. Construita pe un deal inalt de 150 de metri, fortareata domina intreaga zona. De la sud la est, singura cale de acces era pe mare, iar dinspre vest apropierea era si mai dificila. Pe langa acest fapt, fortareata mai era si un centru important de comert, amplasat chiar pe Marele Drum al Matasii. Sudak a ramas sub stapanirea genovezilor timp de 100 de ani pana in 1475, cand Crimeea a fost invadata si cucerita de catre Imperiul Otoman. Fortareata a fost abandonata pana cand Imperiul Rus a invadat si cucerit Crimeea.
.11.  GRADINA BOTANICA NIKITA - langa Yalta (6 km). In 1812, langa orasul Nikita, aflat la 6 km de Yalta, a fost deschisa o gradina botanica, careia mai tarziu i s-a atribuit numele "Nikita". Botanistul rus Christian Steven a fost fondatorul si primul director al gradinilor. Terasele sale pitoresti care descind pana la mare sunt considerate a fi cele mai frumoase din Europa; parcurile sale sunt adevarate muzee in aer liber, care contin peste 18.000 de specii de plante din tarile mediteraneene, din sud-estul Asiei si sudul Americii. Gradinile Nikita sunt atat un centru de cercetare stiintifica, cat si o atractie turistica superba. Grădina Nikita include cel mai mare ierbar din Europa, cea mai veche librărie din Crimeea şi un muzeu ştiinţific. Complexul include două hoteluri care au fost restaurate recent, introducandu-se, odată cu renovarea acestora, şi facilităţi comerciale şi sanitare.
.12.  FAIMOASA BISERICA DIN FOROS - resedinta de vara a lui Mihail Gorbaciov. In timpul plimbarilor pe aleile parcurilor sau pe strazile orasului Foros, turistii vor descoperi cu uimire Biserica din Foros, o cladire construita parca deasupra orasului, cu priveliste catre Marea Neagra. Biserica este ridicata pe o stanca rosie inalta de aproximativ 400 de metri, fiind ctitoria unui negustor de ceai, A. G. Kuznetsov, ca semn de multumire catre Dumnezeu pentru salvarea Imparatului Alexandru al III-lea si a familiei sale dintr-un accident cu trenul. O alta legenda spune ca aici, pe locul unde se afla biserica, s-au oprit caii care fugeau nebuneste tragand dupa ei trasura care o transporta pe fiica unui negustor bogat, de-a lungul unui drum de munte. Pentru a marca aceasta miraculoasa salvare a fiicei negustorului, in locul acela a fost construita o biserica.
.13.  CASA SCRIITORULUI ANTON PAVLOVICI CEHOV (1898) - Yalta. Cehov a venit pentru prima oara in Crimeea in anul 1888, initial doar ca sa-si satisfaca pasiunea pentru calatorii. In 1898, in urma unei recomandari medicale, scriitorul a ales Crimeea drept locul unde sa-si construiasca o casa de vacanta, pentru a putea lucra, dar si pentru a se odihnii. In perioada cat a trait la Yalta, casa scriitorului, (cunoscuta si ca Dasha Alba, "dasha" insemnand o casuta la tara sau la munte) a atras numerosi artisti si muzicieni ca Ivan Bunin, Maksim Gorky (scriitor), Alexander Kuprin, K. Stanislavsky, pianistul Sergei Rahmaninov si Fyodor Shaliapin (un faimos cantaret de opera). Casa este amplasata intr-o gradina superba pe care insusi Cehov a construit-o. Dupa moartea lui Cehov in 1904, sora sa, a mostenit casa si a incercat sa o pastreze in acelasi fel in care a lasat-o scriitorul. Mai tarziu, dupa revolutie, casa a fost preluata de catre guvernul rus si transformata in muzeu.
14. MARELE CANION AL CRIMEEI. Râul care trece prin canion este unul din cele mai mari din Peninsula si formeaza cascade mici si frumoase. Temperatura apei în canion nu depaseste 5 grade C. Marele Canion este o vale adânca si lunga de 5 km înconjurata de o pădure de pini. Excursiile facute aici va vor dezvalui detaliile despre istoria geologică din Peninsula Crimeea, despre activitatea distructiva a râurilor rapide de munte si despre flora si fauna din Muntii Crimeei.
.15. CETATEA ALBA A LUI STEFAN CEL MARE | Belgorod-Dnestrovsky | 80 km de Odessa. Nu ratati o vizita de cateva ore la Cetatea Alba, vechea cetate a lui Burebista, Alexandru cel Bun si Stefan cel Mare. Cetatea Alba se afla in localitatea Belgorod-Dnestrovsky (80 km de Odessa) si este una dintre cele mai vechi fortarete de pe planeta, construita acum peste 2500 de ani. Fortificatia a fost ridicata de cetatenii orasului Millet, din Orientul Mijlociu, care au amenajat o prima constructie la gura raului Tiras (Nistrul de azi) si au si denumit-o Tira. Fortareata este bine pastrata si astazi fiind refacuta in vremea lui Alexandru cel Bun si Stefan Cel Mare si ofera o priveliste de-a dreptul unica. Cetatea s-a aflat sub suveranitatea Moldovei între anii 1392 şi 1484, când Ştefan cel Mare a pierdut cetatea, aceasta fiind cucerita de turci. Oraşul devine parte a Regatului României între 1918 şi 1940. In apropiere se afla si podul de la Zatoka peste Stramtoarea Tarigradului, la varsarea Nistrului in Marea Neagra.