Templul Jokhan
Templul Jokhan este centrul spiritual din Lhasa si este considerat cel mai sacru si mai important lacas de cult din Tibet. Templul a fost construit in 642 d.Hr. si de atunci gazduieste cel mai venerat obiect din Buddhismul Tibetan: o statuie sacra a lui Gautama Buddha, fondatorul Buddhismului. Orasul Lahasa are trei trasee concentrice pe care pelerinii le parcurg pentru a ajunge la Templul Jokhang. Multi chiar strabat aceasta ruta in genunchi sau taras, pentru a se purifica spiritual.
Angkor Wat,Angkor Thom si Bayon
Cel mai mare templu din istoria umanitatii si obiect de inspiratie pentru nenumarate povesti si filme hollywoodiene este Angkor Wat. A fost construit la inceputul secolului ai XII-lea in Cambodgia de astazi. Faimos la scara mondiala, a fost primul templu hindus dedicat lui Vishnu. In secolul al XIV-lea sau al XV-lea, pe masura ce Buddhismul s-a extins prin toata Asia, templu a fost convertit la aceasta religie. Lumea occidentala a descoperit impozantul Angkor Wat atunci cand un calugar portughez din secolul XVI l-a vizitat si l-a descris, elocvent, ca pe "o constructie atat de extraordinara incat este imposibil de descris cu un creion, mai ales pentru ca nu se aseamana cu nicio alta cladire din lume. Are turnuri si ornamente, dar si toate finisajele pe care le poate concepe geniul uman". Cuvintele calugarului sunt pline de adevar si astazi. Turistii care viziteaza templul Angkor Wat se duc in general doar la ruintele lui Angkor Thom si Bayon, din apropiere, doua temple fantastice ce au servit drept capitala antica a imperiului Khmer.
Templul Sri Ranganathaswamy
Templul Sri Ranganathaswamy din orasul indian Tiruchirapalli (sau Trichy) este cel mai mare templu hindus inca folosit ca atare din lume. Lacasul de cult ii este dedicat lui Vishnu, una dintre cele trei zeitati ale Hinduismului. Legenda spune ca acum mult timp un intelept s-a odihnit aici si a construit o statuie a lui Vishnu culcat pe un mare sarpe. Atunci cand a fost pregatit sa isi reia calatoria, a descoperit ca statuia nu putea fi miscata, asa ca un mic templu a fost construit in jurul ei. Peste secole, templul a "crescut", in timp ce constructii tot mai mari erau ridicate peste cele existente. Complexul de temple este masic: acopera o suprafata de 63 de hectare, cu sapte pereti cocentrici, cel exterior avand lungimea de patru kilometri. Peretii demarcheaza spatiu cu spatiu, fiecare mai sacru decat urmatorul, cele interioare fiindu-le interzise celor care nu sunt de religie hindusa. Templul din Srirangam este faimos pentru cele 21 de goupuramas ale sale, cladirea avand inaltimea de 72 de metri si fiind cel mai inalt templu al Asiei.
Harmandir Sahib-Templul de Aur din Punjab
Harmandir Sahib, insemnand Locuinta Domnului sau pur si simplu Templul de Aur din Punjab, India, este cel mai sacru lacas de cult al Shikhismului. Pentru adeptii acestei religii asiatice, Templul de Aur simbolizeaza libertatea infinita si independenta spirituala. Locul pe care sa ridica templul era la inceput acoperit cu un mic lac, atat de linistit incat chiar si Buddha l-a vizitat pentru a medita. Mii de ani mai tarziu, Guru Nanak, fondatorul Sikhismului a trait si a meditat la randul sau pe malul aceluiasi lac. Construirea Templului de Aur a inceput in anii 1500, atunci cand al patrulea Guru Sikhist a largit lacul, care a devenit atunci Amritsar, sau Piscina Nectarului Nemuririi, in jurul caruia templul si orasul au fost ridicate. Templul in sine este decorat cu sculpturi din marmura, placat cu aur si acoperit cu pietre pretioase.
Borobudur
In secolul al XIX-lea, fortele de ocupatie germane din Indonezia au descoperit o ruina colosala ascunsa in jungele Javei. Dadusere peste complexul Borobudur, o structura gigantica, construita din aproape 55.000 de metri cubi de piatra. Templul are aproape 2.700 de basoreliefuri si 504 statui ale lui Buddha. Nici pana astazi nu stie nimeni cu precizie cand sau pentru ce a fost construit, dar nici motivul abandonarii sale absolute cu sute de ani in urma. Unii cercetatori cred ca Borobudur este de fapt un urias manual de Buddhism, deoarece gravurile sale spun povestea vietii lui Buddha si principiile invataturilor sale. Pentru a "citi", pelerinul trebuie sa treaca prin noua platforme si sa mearga pe o distanta mai mare de trei kilometri.
Templul Chion-in
Temple of Heaven
Este un templu taoist din Beijing, capitala Chinei. Templul a fost construit in secolul al XIV-lea, de catre imparatul Yongle al Dinastiei Ming - acelasi care a construit si Orasul Interzis - ca templu personal al sau, unde avea sa se roage pentru recolte bogate si pentru iertarea pacatelor poporului. Arhitectura templului este una interesanta si remarcabila, deoarece tot ce reprezinta Raiul in templu este circular, in timp ce, la nivelul solului, unde se afla elementele caracteristice Pamantului, totul este patrat.
Shwedagon Pagoda
Nimeni nu cunoaste o data exacta cand a fost construit templul Shwedagon Pagoda (sau Pagoda) in Myanmar, insa legenda spune ca ar avea o vechime de 2.500 de ani, iar arheologii estimeaza ca ar fi fost construit undeva intre secolele 6 si 10.
Shwedagon Pagoda este supranumit de localnici si Templul de Aur datorita turlelor ce sunt acoperite cu aur curat. Acestea mai contin si peste 5.000 de diamante (de 76 k) si2.000 de rubine.In general, cand oamenii folosesc formule de tipul "templul auriu", se refera in general la culoarea galbena a structurii. Dar in cazul Pagodei Shwedagon, "auriu" inseamna efectiv placat cu aur. In secolul al XV-lea, o regina a poporului Mon si-a donat greutatea ei in aur templului. Aceasta traditie s-a pastrat pana in zilele noastre, pelerinii facand ani de zile economii pentru a cumpara mici pachete de frunze din aur pentru a le lipi de peretii templului. Iar templul a gazduit una dintre cele mai sfinte relicve budiste: opt fire din parul lui Buddha.
Prambanan
Prambanan este un templu hindus din Java Centrala, Indonezia. A fost construit in 850 d.Hr., si este compus din opt mari sanctuare principale si 250 mai mici, in jurul lor. Aproape toti peretii templului sunt acoperiti cu basoreliefuri spectaculoase, care spun povesti ale incarnarilor zeitatii supreme hinduse Vishnu, relateaza aventurile lui Hanuman Regele Maimuta, istorisesc Ramayana si alte legende. Desi nu este cel mai mare templu din Inzonezia (Borobudur este mai mare), Prambanan compenseaza prin gratie si fumusete.Aproape pe toti peretii se pot observa desene si povestiri despre incarnarile lui Vishnu, precum si alte legende.
Nu este cel mai mare templu indonezian, insa este considerat unul dintre cele mai frumoase temple.
Wat Rong Khun din Chiang Rai
Wat Rong Khun din Chiang Rai, Thailanda, este diferita de toate templele budiste ale lumii. Structura complet alba si intens ornamentata, abundenta in oglinzi mozaicale ce par sa straluceasca magic, a fost realizata intr-un stil distinctiv contemporan. Templul este rezultatul mintii renumitului artist thailandez Chalermchai Kositpipat. In fapt, cladirea se afla inca in proces de construire, iar arhitectul sau prevede ca acest proces va mai dura aproximativ 90 de ani . Acest lucru transforma templul budhist in echivalentul bisericii Sagrada Familia, a lui Gaudi, din Barcelona, Spania.
Manastirea Tiger's Nest
Se afla la aproape 920 metri inaltime, pe o stanca in Valea Paro. Acest lucru o face una din cele mai deosebite locatii din Bhutan.Asezata precar pe marginea unei stânci, înaltă 3000 de metri în Paro Valley, este unul dintre cele mai sfinte locuri în Bhutan
Oraşul Muharraq (Bahrain)
Oraşul Muharraq (Bahrain), care s-a dezvoltat datorită
comerţului cu perle din Golful Persic, poate fi vizitat de turiştii
interesaţi nu doar de partea modernă a Bahrainului, ci şi de cea
clasică. Muharraq adăposteşte o moschee, magazine, bancuri de stridii, o
plajă, dar şi casele foştilor localnici care s-au îmbogăţit din
comerţul cu perle. Oraşul a înflorit între secolele al II-lea şi al
XX-lea.Al Muharraq este a treia insula ca marime din arhipelagul Bahrain. Este un vechi si improtant centru comercial.
Asezare geografica
Insula Bahrain este aproximativ de marimea tarii Singapore, se afla in Golful Persic, intre Arabia Saudita si Qatar. Insula Al Muharraq este cea mai nordica insula din arhipelagul Bahrain.
Clima
Clima in Al Muharraq este asemanatoarea cu clima in restul insulei, cu veri foarte calde si ploioase, si ierni blande. Temperaturile se pot ridica si la 38°C in timpul verii, iar iarna temperaturile medii sunt in general in jurul valori de 17°C.
Atractii Al Muharraq
Principalele artactii: Situl Arheologic Sitra, Moscheea Al-Khamis, Casa Sivadi, Moscheea Fadel, Muzeul de Arta Moderna, Muzeul de Mostenire Culturala, Bait al Quran, fortul Arad.
Apropierea de capitala Al Manama constituie un avantaj major, turistii avand la dispozitie atat facilitatii insulei Al Muharraq cat si atractiile existente in cel mai mare oras al Bahrain-ului.
Asezare geografica
Insula Bahrain este aproximativ de marimea tarii Singapore, se afla in Golful Persic, intre Arabia Saudita si Qatar. Insula Al Muharraq este cea mai nordica insula din arhipelagul Bahrain.
Clima
Clima in Al Muharraq este asemanatoarea cu clima in restul insulei, cu veri foarte calde si ploioase, si ierni blande. Temperaturile se pot ridica si la 38°C in timpul verii, iar iarna temperaturile medii sunt in general in jurul valori de 17°C.
Atractii Al Muharraq
Principalele artactii: Situl Arheologic Sitra, Moscheea Al-Khamis, Casa Sivadi, Moscheea Fadel, Muzeul de Arta Moderna, Muzeul de Mostenire Culturala, Bait al Quran, fortul Arad.
Apropierea de capitala Al Manama constituie un avantaj major, turistii avand la dispozitie atat facilitatii insulei Al Muharraq cat si atractiile existente in cel mai mare oras al Bahrain-ului.
Grand Pre (Canada)
Grand Pre (Canada) reprezintă rămăşiţele unei
comunităţi din secolul al XVII-lea, aflate într-una dintre cele mai
afectate regiuni de către maree de pe Pământ.Aceasta Biserica este Memorialul bărbaților și băieților care a fost citit inainte de deportare pe 5 septembrie 1755 si au fost luati prizonieri timp de o lună, până când navele care aveau să ii deporteze împrăștie aceste familii . Guvernatorul Lawrence credea că Acadians erau o amenințare la adresa imperiului britanic.
Opera Margravial din Bayreuth (Germania)
Sunt locurile acelea in care, inainte de spectacol si din cand in cand
in timpul acestuia, iti ridici capul si admiri fascinat frumusetea
arhitecturii spectaculoase. Va invitam sa vedeti 23 de opere din
intreaga lume!construită în stil baroc, are 500 de locuri şi conţine multe picturi şi sculpturi migălos lucrate. Bayreuth lui Margravial Opera House este considerata o capodopera arhitecturii din secolul 18, care niciodată nu reușește să copleșească vizitatorii cu măreția interiorului său glorios colorat.Singurul exemplu conservat integral de acest tip din Europa, Opera a fost proiectata de arhitecții de teatru de renume ale erei Giuseppe Galli-Bibiena și fiul său Carlo. Această capodoperă de neegalat a perioadei baroc târzie este încă și astăzi considerata a fi marcat punctul culminant al carierei lor.Anuntul UNESCO a lăudat Opera ca fiind un "monument unic al instanței baroc operă în Europa".Margravial Opera House este singurul teatru proiectat de arhitecti de renume care a supraviețuit în toate elementele sale și este unul de neegalat oriunde în lume. Chiar și după 250 ani fascinația Operei Margravial este la moda pentru vizitatori din întreaga lume.
Mutianyu
Porţiunea de zid numită Mutianyu, de
aproape 2 km, este mai recent renovată şi mai puţin aglomerată, dar
oferă o privelişte la fel de frumoasă ca şi cea de la Badaling, căci şi
aici fortificaţia se întinde pe crestele ascuţite ale munţilor.
Spre nord-est, pe secţiunea Simatai se
desfăşoară încă lucrări de conservare şi restaurare, aşa încât
autorităţile au restricţionat temporar accesul. Alte două porţiuni,
Gubeikou (40 km lungime) şi Jinshanling (10 km lungime), sunt preferate
de turişti pentru că păstrează înfăţişarea reală a zidului, cea de ruină
măreaţă. Pe asemenea secţiuni lungi şi originare, numeroase agenţii de
turism organizează tururi de trekking de câteva zile, cu posibilitatea
de campare în turnurile de pază ale Marelui Zid. Mutianyu, pentru a spune de ce merită ca un tur de o zi să fie făcut
aici: distanţa rezonabilă faţă de Beijing (80 km), porţiunea nou
renovată; înghesuiala turistică este mică faţă de cea de la Badaling,
preţurile ceva mai mici şi, nu în ultimul rând, coborârea este asigurată
pe un tobogan.La capetele lui Mutianyu, pancarte din lemn avertizează că zona
turistică s-a terminat şi că accesul dincolo de ele este periculos.
Zidul se continuă prin munţi în forma lui de vestigiu, gălbuie,
neregulată, subţire.
Marele Zid chinezesc
Zidul Chinezesc este o
constructie strategica militara cu caracter defensiv, cu o lungime de
aproximativ 9000 de km si avand extremitatile la Jiayuguan, in vest si
Shanhaiguan, in est. Zidul trece prin zece regiuni ale Chinei: Liaoning,
Hebei, Tianjin, Pekin, Shanxi, Mongolia Interna, Shaanxi, Ningxia,
Gansu si Qinghai.
Cu o istorie care dateaza de mai bine de 2000 de ani,
Marele Zid Chinezesc reprezinta una dintre cele mai importante atractii
din intreaga lume, datorita grandorii sale arhitecturale si a
semnifivatiei istorice. Initial, a fost construit ca segmente de zid
independente pentru diferite state, care doreau astfel sa se apere de
invazia triburilor migratoare care veneau dinspre stepele nordice. Cel
care a reusit sa construiasca si alte ziduri intre acestea mai vechi si
sa le uneasca pe toate, formand astfel “Marele Zid Chinezesc” a fost
primul imparat al dinastiei Qin, Qin Shi Huang. Primele sectiuni ale
zidului au fost construite mai mult in vai in timp ce urmatoarele au
fost construite mai mult pe crestele muntilor. De atunci zidul a fost
mereu recladit, atingand in timpul dinastiei Ming lungimea maxima. Chinezii l-au numit "Lungul zid al celor 10.000 de li"(un li = 0,5 km)
şi l-au considerat parte din tradiţia lor în ultimele două milenii.
Primele fortificaţii au fost ridicate în secolele XI-III î.e.n., unele
timpurii, în anii conflictelor dintre micile state din centrul Chinei,
altele târzii, pentru a stopa intervenţia ofensivă a triburilor nomade
din nord, de dincolo de munţi, aflate permanent în căutare de surse de
hrană. Abia împăratul Qin, care a unificat regatele chinezeşti, a
înţeles pericolul atacurilor barbarilor nordici şi a ordonat conectarea
structurilor defensive existente într-un singur zid, întărindu-l. În
timpul dinastiilor succesive, zidul a fost, fragmentar, întreţinut ori
lăsat în uitare, după cum a dictat situaţia politică din vremurile
acelea. Abia în anii dinastiei Ming (1368-1644), după înfrângerea
mongolilor, au fost construiţi 5.650 km de zid defensiv, cu fortăreţe,
pasaje şi turnuri, ce l-au făcut accesibil acţiunilor armatei imperiale
şi au uşurat sarcina curierilor.Multe lucruri ar mai fi de ştiut. De exemplu, se face referire la Marele
Zid ca fiind "cel mai mare cimitir din lume", pentru că sute de mii de
oameni, soldaţi, prizonieri şi ţărani au pierit lucrând la ridicarea
lui. Mai mult, se povesteşte că trupurile victimelor erau îngropate în
pământul fortificaţiei. Dacă la început zidurile erau construite din
pământ bătătorit în cofraje din lemn (în zonele cu vegetaţie) sau din
amestec de pământ, nisip şi pietriş (în zonele deşertice), în timpul
dinastiei Ming au fost lărgite, completate cu lespezi de piatră şi
îmbrăcate în piatră ori cărămidă. Înălţimea lor medie era de 6 m, iar
cea a turnurilor de pază de 13 m. Cum partea superioară ajungea la o
lăţime de 9 m, şase cai încăpeau unul lângă altul, ca pe un bulevard. La
semnalizarea atacurilor se foloseau focurile aprinse succesiv de
soldaţii din turnuri, iar un mesaj putea fi transmis de la un capăt la
altul al zidului în 24 de ore, tot prin intermediul oamenilor care, din
fiecare turn plasat la maxim 180 m distanţă, puteau să comunice vizual
cu uşurinţă. În decursul secolelor, Marele Zid a contribuit la controlul
eficient al frontierelor şi al schimburilor de mărfuri, la încurajarea
comerţului de-a lungul vechilor rute ale caravanelor, la transportul
bunurilor şi la supravegherea intrărilor şi ieşirilor în şi din China.
Grosimea zidului este diferita in functie de zone si
poate ajunge in unele locuri pana la 8 metri, chiar 10 metri la baza.
La intevale de cateva sute de metri au fost construite turnuri de
observare, inalte de pana la 12 metri. Acestea aveau rolul de observare
si militarii care se aflau in ele transmiteau semnale in caz de atacuri.
Se estimeaza ca ar fi existat in jur de 25.000 de astfel de turnuri.
Zidul Chinezesc este cel mai lung zid de pe Terra, cu o lungime estimata recent la 8851 de km, cu mai mult de 2500 de km fata de cei 6300 km estimati initial.
Marele Zid Chinezesc a fost declarat monument istoric al Chinei in 1952 si a intrat in patrimoniul UNESCO in anul 1987.
Casa Poporului
Casa Poporului este cea de-a doua constructie administrativa din lume ca
suprafata, dupa Pentagon, de 64.800 kmp. A fost construita intre 1984
si 1989 pe locul unor manastiri, care au fost demolate, si al Dealului
Uranus, care a fost nivelat. Lucrarile de proiectare au fost facute de o
echipa de arhitecti condusa de Anca Petrescu. Ceausescu planuia sa faca
pe langa uriasele spatii de birouri si spatii de locuit.
Casa Poporului are o forma dreptunghiulara, cu
dimensiuni impunatoare: 270 m la fatada, 240 m pe lateral, o inaltime de
84 m si o adancime (sub 0 m) de 92 m.
Cladirea are 12 etaje, 4 niveluri subterane si un buncar nuclear (Ceausescu dorea sa faca si o linie secreta de metrou care sa fie legata de metroul bucurestean), 1.100 incaperi: birouri, sali de receptie, sali pentru manifestari stiintifice, culturale si social-politice.
Are doua galerii monumentale de 180 m lungime si 18 m inaltime. Cea mai mare sala este Sala Unirii, care are un imens tavan glisant prin care poate intra si un elicopter. Covorul din sala are 14 tone si a fost tesut chiar acolo cu masini facute special in acest scop.
Circa 3.500 tone de cristal au fost folosite pentru candelabre. Candelabrul cel mai mare este in sala mica a Parlamentului, cantareste 3 tone si foloseste 7.000 de becuri.
Cea mai mare parte a cladirii este nefolosita.
Adaposteste 440 de birouri, zeci de sali de conferinta, cele mai mari fiind cele intre 1.000 mp si 1.500 mp fiecare. Are doua sali cu peste 2.000 mp, doua sali de sedinta cu o capacitate de 1.200 de locuri si, respectiv, de 850 de locuri. Toate acestea au o suprafata de 265.000 mp.
In privinta volumului construit, Casa Poporului este pe locul trei in lume (2,55 milioane mc) dupa cladirea de la Cape Canaveral (in S.U.A., unde se monteaza rachete cosmice) si dupa Piramida lui Quetzalcoatl din Mexic.
In incercarea de a definitiva lucrarile la constructia faraonica a Casei Poporului, dupa moartea lui Ceausescu, s-au cheltuit sume uriase, insa nici pana in prezent cladirea nu este complet functionala.
Cladirea are 12 etaje, 4 niveluri subterane si un buncar nuclear (Ceausescu dorea sa faca si o linie secreta de metrou care sa fie legata de metroul bucurestean), 1.100 incaperi: birouri, sali de receptie, sali pentru manifestari stiintifice, culturale si social-politice.
Are doua galerii monumentale de 180 m lungime si 18 m inaltime. Cea mai mare sala este Sala Unirii, care are un imens tavan glisant prin care poate intra si un elicopter. Covorul din sala are 14 tone si a fost tesut chiar acolo cu masini facute special in acest scop.
Circa 3.500 tone de cristal au fost folosite pentru candelabre. Candelabrul cel mai mare este in sala mica a Parlamentului, cantareste 3 tone si foloseste 7.000 de becuri.
Cea mai mare parte a cladirii este nefolosita.
Adaposteste 440 de birouri, zeci de sali de conferinta, cele mai mari fiind cele intre 1.000 mp si 1.500 mp fiecare. Are doua sali cu peste 2.000 mp, doua sali de sedinta cu o capacitate de 1.200 de locuri si, respectiv, de 850 de locuri. Toate acestea au o suprafata de 265.000 mp.
In privinta volumului construit, Casa Poporului este pe locul trei in lume (2,55 milioane mc) dupa cladirea de la Cape Canaveral (in S.U.A., unde se monteaza rachete cosmice) si dupa Piramida lui Quetzalcoatl din Mexic.
In incercarea de a definitiva lucrarile la constructia faraonica a Casei Poporului, dupa moartea lui Ceausescu, s-au cheltuit sume uriase, insa nici pana in prezent cladirea nu este complet functionala.
Templul Pashupatinath
Asezat pe malul
raului Bagmati, in Kathmandu, capitala Nepalului, templul Pashupatinath
este unul dintre cele mai mari temple hinduiste din lume dedicate
zeului Shiva (Pashupati). Templul a fost ridicat incepand cu secolul al
V-lea si se afla pe lista patrimoniului mondial UNESCO; in Pashupatinath
nu pot intra decat hinduistii, dar cei de alta religie decat hinduismul
se pot bucura de privelistea sa de neuitat de pe malul opus al raului.templul Pashupatinath sau locul pe care nu o sa-l vedeti iciodata in
interior. Pentru ca este un temlu hindus si nu aveti voie sa intrati
daca nu sunteti nascuti sau botezati in aceasta religie. No woories. In
spatele templului se afla locul de cremare a mortilor din Kathmandu.
daca va tine stomacul asistati la o procesiune. In fiecare zi moare un
om, in fiecare zi se naste altul (sau in fiecare ora, minut, etc).
Bonus: poze cu arderea mortilor. de la distanta, bineinteles.
Templul Vishwanath
Templul Vishwanath din India este dedicat zeului Shiva sau
Vishveswara. Acest templu se afla in orasul Varanasi, pe malul vestic al
fluviului Gange, si este cel mai mare si mai sacru templu, de asemenea
fiind cunoscut sub numele de Templul de Aur. Acest templu este foarte
popular darorita turnului inalt de 15,5 metri, imbracat in aur. Pentru
poleirea cu aur a turnului a fost folosita o tona de aur, aurul fiind o
donatie din partea Maharajahului Ranjit Singh. Templul Vishwanath din
India si orasul in care se afla acesta sunt foarte vechi, atat de vechi
incat fac parte din mitologia indiana. Fiind unul dintre cele mai vechi
orase din lume, Varanasi a avut mai multe nume de-a lungul timpului
printre care: Avimuktaka, Mahasmasana, Brahma Vardha, Anandakanana,
Surandhana, Sudarsana, Kasi si Ramya, toate insemnand “Orasul Luminii”.
Orasul Varanasi este destinatia cea mai cautata de catre pelerinii
hindusi, care cauta moksha, adica eliberarea din ciclul renasterilor.
Templul Vishwanath din India este centrul credintei pentru milioane de
hindusi. In acest templu se afla Altarul lui Shiva, considerat a fi unul
din cele mai sacre din India. In religia hindusa, se crede ca o singura
privire asupra altarului lui Shiva este o experienta ce curata
sufletul, transforma viata unui om si il indruma pe acesta pe calea
cunoasterii si a devotiunii. Se zice ca o singura vizita la altarului
lui Shiva din Templul Vishwanath valoreaza mai mult decat numeroase
vizite la alte altare din India. Orasul Varanasi se spune ca este locul
unde Shiva si-a manifestat pentru prima data suprematia ca zeu,
printr-un stalp de lumina ce unea cerul si pamantul.
Primul templu a fost construit in 1490 vizavi de locul unde se afla
acum, insa acesta a fost distrus de catre Imparatul Aurangzeb, iar in
locul sau a fost construita o moschee. Se spune ca in timp ce Imparatul
Aurangzeb trecea prin apropierea orasului Varanasi, mergand la Bengal,
printii hindusi i-au sugerat sa faca o pauza de o zi pentru ca femeile
lor sa se duca sa se imbaieze in fluviul Gange. Aurangzeb a fost de
acord si si-a postat armata de-a lungul drumului spre Varanasi, pana la o
distanta de 5 kilometri. Femeile au mers la Varanasi, iar cand s-au
intors, una dintre ele lipsea, si anume Maharani de Kutch. Cand a aflat
acestea Aurangzeb s-a infuriat si si-a trimis armata sa o caute,
gasind-o intr-un final in subsolul templului unde fusese jefuita si
dezonorata. Acesta a pedepsit vinovatii si a ordonat sa fie distrus
templul. Desigur aceasta este doar o legenda, nicidecum fapt istoric.
In spatele moscheei, se pot vedea si astazi ramasite ale primului
templu. Acest templu a fost construit si reconstruit de mai multe ori.
Templul Vishwanath din India care sta astazi in picioare a fost
construit de catre Ahalya Bai in 1776. Acest templu a fost un simbol al
traditiilor culturale si al valorilor spirituale ridicate. In curtea
care inconjoara Templul Vishwanath se afla si cateva altare mai mici. De
asemenea la nord de locatia templului se afla o fantana, numita Jnana
Vapi (Fantana Intelepciunii). Se spune ca in aceasta fantana se afla
ascuns adevaratul altar al zeului Shiva, pe care oamenii au vrut sa-l
protejeze de invadatorii musulmani, iar odata cu acesta s-a aruncat si
preotul templului in fantana pentru a-l proteja.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)
Translate
Archive
-
▼
2013
(80)
- ► septembrie (14)
-
▼
martie
(21)
- Varanasi "Orasul Templelor"
- Templul Jokhan
- Angkor Wat,Angkor Thom si Bayon
- Templul Sri Ranganathaswamy
- Harmandir Sahib-Templul de Aur din Punjab
- Borobudur
- Templul Chion-in
- Temple of Heaven
- Shwedagon Pagoda
- Prambanan
- Wat Rong Khun din Chiang Rai
- Manastirea Tiger's Nest
- Oraşul Muharraq (Bahrain)
- Xanadu
- Grand Pre (Canada)
- Opera Margravial din Bayreuth (Germania)
- Mutianyu
- Marele Zid chinezesc
- Casa Poporului
- Templul Pashupatinath
- Templul Vishwanath
Categories
Cele mai citite
-
Burgos este o catedrala medievala aflata in orasul Burgos, din Spania. Catedrala Burgos a fost ridicata in cinstea Fecioarei Maria si...
-
. 1 . MUNTII AI-PETRI - stanca sacra - Guzurf. Ai-Petri este regiunea de munti care separa partea sudica a Crimeei de cea central...
-
Catedrala din Reims a fost biserica în care au avut loc cele mai multe încoronări ale monarhilor francezi. Biserica a fost construită ...
-
Catedrala din Chartres - pe care Rodin o numea " l'Acropole de la France"- este cel mai vechi sanctuar din Franta, înc...
-
Situate intre Muntii Latoritei si Muntii Capatanii, in partea de sud a Muntilor Latorita si in cea de nord a Muntilor Capatanii, sapate...
-
Templul Dianei din Efes , cunoscut si sub numele de Artemison , a fost inceput in anul 620 i.Hr., de Chersiphron , refacut de Paeonis di...